‘Steeds meer patiënten naar huisarts door financiële zorgen’

  • Home
  • Berichten
  • ‘Steeds meer patiënten naar huisarts door financiële zorgen’

Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met gezondheidsklachten in de spreekkamer door financiële zorgen. Dat is door de huidige hoge inflatie ‘zeker niet minder geworden’.

Het AD berichtte onlangs dat huisartsen in toenemende mate patiënten op het spreekuur krijgen die worstelen met hun financiële situatie, bijvoorbeeld door de gestegen prijzen voor boodschappen en energie.

Huisartsen signaleren de afgelopen jaren sowieso meer mensen met geldzorgen in de spreekkamer. Dat is door de huidige inflatie ‘zeker niet minder geworden’, bevestigt een woordvoerder van de LHV tegenover het AD. De inkomensverschillen in Nederland zijn de afgelopen tien jaar steeds meer toegenomen en ‘huisartsen merken dat regelmatig bij patiënten’.

Klachten door financiële stress

Het is begrijpelijk dat meer mensen aankloppen bij de huisarts met geldstress, zegt financieel psycholoog Anne Abbenes tegen het ANP. “Inflatie hoeft niet eens daadwerkelijk voelbaar te zijn in de portemonnee. Ook door er veel over te lezen in de media kan stress opkomen.”

Financiële stress kan leiden tot allerlei klachten, mentaal en fysiek. “Daarom hebben huisartsen meer tijd nodig om in gesprek met een patiënt uit te vinden waar de gezondheidsproblemen vandaan komen. Om te voorkomen dat je een medische oplossing zoekt voor een ander probleem”, aldus de LHV.

Preventieve werking

Het op tijd aanpakken van geldproblemen kan volgens de LHV een preventieve werking hebben. Tegelijkertijd constateert de huisartsenvereniging dat veel patiënten verdwalen in het gemeentelijk hulpaanbod bij financiële problemen. Daarom roept de LHV gemeenten op het hulpaanbod laagdrempelig bekend te maken bij de lokale huisartsen en inwoners.


Met een uurgesprek heeft de huisarts ruimte om dieper in te gaan op de problematiek van een patiënt en daarbij beter passende zorg te zoeken. Huisartsenpraktijken in de regio’s Hollands-Midden, Amstelland en Haarlemmermeer komen in aanmerking voor een vergoeding van het uurgesprek via ons Achterstandsfonds.


Lees ook:

Interventiepakket ‘Patiënten met schulden’