
Op donderdagmiddag 14 november vindt de themabijeenkomst ‘Geldzorgen bespreekbaar maken in de huisartsenpraktijk’ plaats in Utrecht.
Tijdens deze themabijeenkomst delen verschillende sprekers hun kennis en ervaringen rond dit onderwerp. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
• Uit de praktijk: geldzorgen bespreekbaar maken
• Hoe werkt schuldhulpverlening in Nederland?
• Oplossingen: SchuldHulpMaatje
Een van de sprekers is Feia Hemke, huisarts in de Utrechtse wijk Overvecht. Daarnaast is ze onderzoeker bij Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen. Zij doet onderzoek naar de invloed van stress op gezondheid. Samen met Emina Alp, ervaringsdeskundige bij de Armoedecoalitie, vertelt Hemke haar ervaringen met het bespreekbaar maken van geldzorgen en de gevolgen van stress. Hoe kun je als huisarts signalen herkennen en handelen?
Hoe werkt schuldhulpverlening?
Een andere spreker is Anna Custers, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst deelt ze de feiten en cijfers over armoede in Nederland en geeft ze voorbeelden van interventies die succesvol zijn. Om zo de vraag te beantwoorden: wat kun je als huisarts doen?
Project Samen Duurzaam Helpen
Peter Rijsdijk, directeur van Vereniging SchuldHulpMaatje en Angela de Jong, directeur van Stichting Voor Elkaar Leiden, vertellen over ‘Samen Duurzaam Helpen’, het pilotproject in Leiden dat door het Achterstandsfonds Hollands-Midden, Amstelland en Haarlemmermeer (HMAH) wordt ondersteund.
>>> Lees ook: Pilot Samen Duurzaam Helpen voor mensen met geldzorgen krijgt vervolg in Leiden en Hoofddorp
De aanpak is erop gericht om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken en zodoende verdere schulden en gezondheidsklachten te voorkomen. Via ‘Samen Duurzaam Helpen’ krijgen huisartsen handvatten om geldzorgen te signaleren en hoe mensen door te verwijzen naar hulp.