Culturele diversiteit

Wanneer uw huisartsenpraktijk patiënten heeft uit verschillende landen, culturen en religies is het goed hier rekening mee te houden. Mensen ervaren namelijk hun aandoening of klachten binnen het kader van hun taal en cultuur. Ook hebben mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond gemiddeld een minder goede lichamelijke en psychische gezondheid. Daarnaast lopen zij meer risico op bepaalde chronische ziekten en ligt discriminatie op de loer.

Laaggeletterdheid, beperkte gezondheidsvaardigheden, verschillende opvattingen over ziekte en genezing en discriminatie spelen dus een grote rol bij culturele diversiteit. Een uitgebreide kennismaking – eventueel met een tolk – over de gewoonten, cultuur en religie van de patiënt is belangrijk. Hoe beter de zorg aansluit, hoe eerder iemand zich geholpen voelt.

Dit biedt het Achterstandsfonds HMAH

Het Achterstandsfonds HMAH ondersteunt huisartsenpraktijken met verschillende producten en diensten: de tolkentelefoon, uurgesprek, training effectief communiceren met laaggeletterden, praktijkcheck laaggeletterdheid, communicatie laaggeletterd-proof maken, multidisciplinair overleg en de training omgaan met grensoverschrijdend en intimiderend gedrag van patiënten.

Relevante websites over culturele diversiteit:

www.pharos.nl
• www.huisarts-migrant.nl
www.begrijpjelichaam.nl
Barometer Culturele Diversiteit
www.lezenenschrijven.nl
www.eenvoudigcommuniceren.nl
www.zorgvoorbeter.nl

Aanvraag vergoedingen

Huisartsenpraktijken kunnen bij het Achterstandsfonds HMAH een vergoeding aanvragen voor producten en diensten die gerelateerd zijn aan achterstandsproblematiek. Hieraan zijn een aantal criteria verbonden.