Regelingen en materialen voor huisartsenzorg aan Oekraïense vluchtelingen

  • Home
  • Berichten
  • Regelingen en materialen voor huisartsenzorg aan Oekraïense vluchtelingen
huisartsenzorg Oekraïners

Met de komst van vluchtelingen uit Oekraïne is het voor huisartsen en andere zorgverleners goed om te weten welke regelingen en vergoedingen er zijn voor het verlenen van zorg. Ook zijn er diverse diensten, zoals de Tolkentelefoon, en materialen beschikbaar voor communicatie met Oekraïners in de huisartsenpraktijk.

Oekraïense vluchtelingen krijgen een speciale status waarmee ze voorlopig in Nederland kunnen blijven. Hiermee hebben zij ook recht op zorg, inclusief de Jeugdgezondheidszorg. Omdat mensen zelf geen Nederlandse zorgverzekering hebben, wordt de zorg vergoed via de Subsidieregeling Onverzekerden van het CAK. Het gaat dan om medische noodzakelijke zorgkosten, oftewel zorg die valt onder de basisverzekering.

Op dit moment is nog onduidelijk hoe de zorgkosten na de eerste periode van drie maanden vergoed zullen worden. Daarbij is het belangrijk dat vluchtelingen ook toegang krijgen tot zorg en ondersteuning die buiten het basispakket valt.

Oekraïense vluchtelingen die wél asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers. Mocht een vluchteling uit de Oekraïne een baan gevonden hebben en aan het werk gaan dan moet hij of zij een zorgverzekering afsluiten. Meer informatie en veelgestelde vragen over dit onderwerp in het Oekraïens, Engels, Russisch en in het Nederlands vind je op deze website.

Tolkentelefoon

Het ministerie vergoedt de volledige kosten voor gesprekken tussen de huisarts en Oekraïense vluchtelingen waarbij een tolk- of taalondersteuner Oekraïens wordt ingezet. Global Talk regelt de vergoeding rechtstreeks met het ministerie van Justitie en Veiligheid, u ontvangt dus zelf geen factuur.

Wanneer u een tolk Oekraïens of Russisch nodig hebt, bel met Global Talk via 088–2555222. Voor de aanvraag zijn alleen naam en praktijkgegevens nodig. Uw eventuele klantcode van het Achterstandsfonds HMAH is voor deze aanvraag ten behoeve van Oekraïense vluchtelingen niet nodig. Na het noteren van de gegevens wordt u direct doorverbonden met een tolk of taalondersteuner. De rekening gaat automatisch naar het ministerie.

Voor de meeste gesprekken volstaat een telefonische tolk. Hiervoor is geen reservering nodig en kan direct worden gebeld naar 088–2555222 op het moment dat een tolk nodig is. Voor sommige gesprekken is het echter gewenst dat een tolk op locatie komt. Ook deze tolkdiensten worden vergoed middels de regeling. Een tolk op locatie kan enkele dagen van tevoren worden gereserveerd via hetzelfde telefoonnummer.

Communicatiematerialen en meer informatie

Deze infosheet van Pharos biedt een overzicht van zaken waar je als zorgprofessional op moet letten, zoals de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en vaccinaties.

Nuttige linkjes: